Als ik op Urk ben blader ik graag in de familiemappen die de Vrienden van Urk hebben samengesteld. Het is een schat aan stambomen en prachtige foto’s. Ik heb altijd een to do lijstje bij me maar kom daar zelden aan toe. Deze week bleef ik al na tien minuten steken bij een ontroerend gedicht van Marretje Kamper.
Lees verderDe onaffe geschiedenis van Marretje Post
Nadat Marretje de Vries-Post (1912-2005) in 1939 stopte met dienen kon zij haar laatste gezin, de familie Haymann, niet vergeten. Ze was vooral close met dochter Ellen Ruth, van wie ze bij het afscheid een mahoniehouten naaikistje had gekregen. “Wat is er toch met die mensen gebeurd?” vroeg ze vaak aan haar zoon Klaas. Ze bezochten samen het woonhuis aan het Bachplein nr. 2 maar belden niet aan. “Een onaffe geschiedenis,” zegt Klaas, die pas vorig jaar, zestien jaar na het overlijden van zijn moeder, een antwoord op Marretje’s vraag vond. “Dit verhaal moet verteld worden om de vreselijke dingen die deze mensen zijn overkomen niet te vergeten,” zegt hij nu.
Lees verderHet dienstmeisje van Aletta Jacobs
Het veelbewogen leven van Marretje de Jonge
Ik was een jaor of viertien. Ik ad al garren epeld, ansopies eklaord, mossels epeld in aring ekaakt, dat ik liep mit de kloven in snien in m’n anen in vingers… et begon m’n toch dikke te vervelen, ik wou nor de walle. In toe ik vijftien was, gien dag erover, toe zou ik dan dienen in een plaosien after Keuzen.
Zo noteerde Marretje de Jonge (1902-1979) in een schriftje hoe ze op 15-jarige leeftijd dienstmeisje werd ‘in een dorpje achter Enkhuizen’. Het is mijn ogen de mooiste autobiografie van een Urker vrouw. Weinig mensen hebben zo’n bewogen leven als het hare beleefd; toch wist Marretje dwars door haar verdriet heen haar eigenheid, geloof en gevoel voor humor te bewaren. Op latere leeftijd zette ze haar herinneringen op papier, in de Urker taal. Onderwijzer Tromp de Vries kreeg ze onder ogen, en zag er de waarde van in. Hij publiceerde een deel van Marretje’s levensverhaal in Vrouwen van Urk (Urk, 1982).
Lees verderFemmetje Wakker werkt bij een herenboer
Eeuwenlang vonden meisjes uit arme gezinnen werk als boter- en kaasmeiden op het platteland van Noord-Holland. Een van hen was Femmetje Wakker. Haar zus en dochters werkten bij dezelfde boerenfamilie in Hauwert. Hoe kon dat gebeuren?

De wanhoopsdaad van Marrijtje Wakker
Wat doe je als ongewenst zwanger bent, misschien wel van je baas, en je weet dat je je baan en eer verliest als je het vertelt? Marrijtje Wakker werkte als dienstmeisje in Hoorn toen haar dit overkwam. Ze wist de zwangerschap geheim te houden maar toen de weeën begonnen raakte ze in paniek. Haar baby werd al snel in een buitentoilet gevonden. En toen stond de politie voor de deur.
Lees verderVerre achternicht Harmpje was een heks
Op Urk woonden in 1874 niet minder dan 82 ‘tooverkollen’ oftewel heksen. ’s Nachts kwamen ze om klokslag 12 uur op bezemstelen aangesuisd, en dan kon je ze tellen. Ze vlogen dan samen met heksen uit Wieringen en Molkwerum naar Schokland, waar ze om de motketel dansten. Een van hen was verre achternicht, Harmpje de Vries, beter bekend als Arrepien de Scharre. Ook tante Tjerk had ‘gaven’.

Harmpje ziet er verfomfaaid uit, als een scharrelaar; vandaar waarschijnlijk die bijnaam De Scharre.
Brief van een dienstmeisje
Mariap van Urk-Koffeman (1898-1966), vissersvrouw en moeder van zeven kinderen, kreeg in de Jaren 30 landelijk bekendheid. Ze leek de liedjes, gedichten en verhalen uit haar mouw te schudden. Ze was te horen op de radio en ontving beroemde journalisten bij haar thuis. Maar voordat Mariap dichteres was was ze … dienstmeisje. In Scheveningen. En misschien kreeg ze juist daar de kans haar schrijftalent te ontwikkelen.



Vrouwen in ’t vuurgestoelte
Op Urk hebben anno 2020 vrouwen in de meeste kerken nog altijd geen kiesrecht, laat staan dat ze in ’t vuurgestoelte (kerkenraadsbankjes) of op de kansel plaats mogen nemen. Toch hebben Urker vrouwen altijd de nodige invloed op geestelijk gebied gehad. Tijd om deze ‘passieve’ vrouwenrol om te zetten in werkelijke invloed.

In de geschiedenisboeken wordt de inbreng van Urker vrouwen op religieus gebied nauwelijks genoemd.
Urk Vrouwenland?!
Onlangs las ik een interview met Anja Keuter-Kapitein, de scheidende fractievoorzitter van de Urker partij Gemeentebelangen. Ik ben het vaak oneens met haar politieke standpunten maar vond het een geweldig artikel. Hoe vaak lezen we een interview met een Urker politica, bestuurder en onderneemster? Met iemand die geen blad voor de mond neemt en durft te zeggen: ‘Meestal hebben we gewoon gelijk’?
Lees verder