Een poes van je moes 4

Anna en Mart logeren tijdens hun uitstapjes in jeugdherbergen

Urk, 15 november ‘59

Ik zal maar beginnen met wat ik de vorige brief vergeten heb. Alie Pasterkamp uit Den Helder is hier geweest of heb ik dat al geschreven? Enfin, je schreef er niets over stuur haar eens een kaart. En ook Rie de Vries uit Nijverdal dat ongelukkige kind zou er erg blij mee zijn. Fijn dat je bericht van Betsie hebt ik zal haar wel eens vragen maar met al die jongens komt er niks van. Meindert is vandaag niet thuis, hij komt nu om de drie weken lang he? Heb ik je nu een foto van Meindert of Ide gestuurd ik weet het niet meer. Ik doe er nu een van Gerrie in. (Jan, Ide, Meindert en Gerrie zijn Anna’s broers)

Ik heb de trui af en de trappelzak ook. Ook het jasje dat erbij hoort moet ik nog .Volgende week stuur ik het misschien wel. Tante Jant heeft ook al gevraagd of ik geen pakje stuurde, wacht het maar af. Als ik jou was dan zou er maar niet aan beginnen om voor iedereen wat te sturen want dan mocht je wel miljonair wezen.

Muziekmaken met andere bezoekers van de jeugdherberg

Wat Cootje betreft die komt hier nooit anders dan als Meindert thuis is. Die komt nog niet bij hoor durft je amper gedag te zeggen. Het adres van Meindert doe ik er wel bij. Hij zal nu wel gauw corporaal wezen.

Jaap Koffeman is weer uit Frankrijk terug. Ik deed Jelle en Riekelt de groeten maar Jelle zei: ik wacht al een tijd op de beloofde kaart van Annie. Mariap is hier gisteravond geweest met Jannie van Roelofje. Ze zou je schrijven en dan zou ik het in mijn brief doen. Jannie haar Cees Kater ligt nog steeds in het gips. Het zal nog wel een tijdje duren en geen geval voor kerst komt hij thuis. Jacob is ook op Urk en met de rest van de buren is alles best.

Ik had vanmiddag al geschreven en zal nu maar verder gaan. Wat hebben jullie toch een vrij en dan maar uitgaan. Nou je doet maar hoor. Wat zijn er toch idioten op de wereld he, zoals die pianospeler (Annie en Mart bezochten een pianist die een record verbeterde door een week lang, zonder slaap, te spelen) nou als je maar gek bent dan doe je zulke dingen.

Wat zullen jullie een plezier hebben gehad als de mensen niet konden lezen wat er op jullie briefje stond. (Hendrik de postbode schreef vaak een persoonlijke groet op de achterkant van de envelop)

Hendrik de postbode schreef vaak een persoonlijke groet op de achterkant van de envelop

Klaas van Rink is woensdag jarig en Klaas Kramer op 23 december. Is natuurlijk oom klaas van tante griet. Heb je het adres van klaas van tante Jannie? Het is Singel 22, Roon bij Rotterdam. Oom Ide is hier nog. Hij is gekomen voor oom Geert zijn verjaardag en doet hier allerlij karweitjes wat wel gemakkelijk is.

Maandag was Betty ziek en ik was al met de was bezig toen haar moeder het kwam zeggen. Oom Ide heeft gezuigd geschrobberd en afgewassen dat het een lust was. Ze is nu gelukkig weer beter de groeten van haar. Mart haar zusje had ook foto’s van Mart. Die heeft ze aan Mariap laten zien.

Krijgen we nog wat filmpjes of liever gezegd negatiefjes dan laat ik ze hier wel afdrukken. Hoe je dat geld moet versturen ik denk niet anders dan via de bank, de Amsterdamse bank want ik geloof niet dat het per post kan. En in een brief is ook wel gewaagd.
Ik heb hier gevraagd naar jute en een patroon maar zou ervoor naar Kampen moeten. Of misschien kan Jannie van de buren het meenemen uit Emmeloord.

Ik hoor net dat Renze en Co er weer een dochter bij hebben. Ze schrijft ze maar even. Ik heb het adres daarvoor in Zwolle eraf geknipt en naar tante Toos gestuurd. Als ik een pakje stuur moet ik dan maar drop in doen in plaats van chocola? Ik heb de trui maar effen gelaten ik zal er een plaatje in doen als je hem wilt opfleuren dan doe je dat zelf maar. Het is met een hoge boord die je kunt oprollen of omslaan lekker warm. Het is hier wel erg koud hoor maar vriezen doet het gelukkig nog niet.

Ik wou dat St Nicolaas zijn poot maar brak want ik weet haast niet meer wat ik ermee aan moet. Ik heb voor Nank een mooie tweepersoons wollen deken gekocht zwart met rode motieven erg mooi. Maar de jongens moeten toch ook wat.

Ik ben met Nank van de week naar een meubelsjouw geweest hier in het hotel Scheffer voor Jo Gerssen. Maar Nank is nog niet besloten, hun huis is nog niet klaar. De Vivo die met die dochter van Neeltje van Piet komen ernaast. Maar die gaan evengoed met kerst trouwen. Jelle en Willie hebben ook een trouwplannen. Maar in Rotterdam is geen kans op een huis. (Jelle was chauffeur bij het transportbedrijf van vader Hendrik. Jelle was Gereformeerd-vrijgemaakt en zou Gereformeerd worden om met Willie te trouwen. Zijn moeder stak er een stokje voor; het huwelijk werd afgeblazen).

Wat er voor nieuws van Urk is lees je maar in Het Urkerland. Ide wil een bandrecorder kopen. Wat hij daar nou weer mee moet weet ik niet.

Zozie nou maar weer verder. Ik had de hele avond Mariap en Willie (Mart en Annie werkten voor hun vertrel op het kantoor van de Directie Zuiderzeewerken; vriendin Mariap werkte hier nog steeds) toen oom hendrik en tante Jannie van allemaal de groeten. Er waas vanavond jeugdavond in de pastorie. Gerrie komt net thuis. Het was erg veel maar wel gezellig.

Zeg, hoe hebben jullie het met die open haarden? Die kan je toch s nachts niet aanhouden, wel? En wie verzorgt die de hele dag? Wie trek met de kinderen op als jullie vrij zijn en wat doet die man van de kookster? Moeten de grotere meisjes ook meehelpen?

We krijgen weer een nieuwe vrachtwagen. Jan is de hele week in de polder geweest. Ide krijgt geen tijd om nog wat bij te leren hij krijgt nu les voor de vrachtwagen. Van allen de groeten. Zorg dat ik op tijd een brief terugkrijg. Daag, je moes.