Een poes van je moes 2

Anna (links) en Mart spelend met de kinderen

Urk, 20 september ‘59

Lieve Annie,

We hebben je brief dinsdag ontvangen en het is nu zondag avond en moet ik maar eens gaan schrijven. Jullie hebt nu een heel ander leven. Wat kun je nu met kinderen spelen die je niet verstaan kan? Voor de kinderen is dat ook niet om uit te houden en voor de Directrice is het helemaal hopeloos. Denk jullie er wel eens over hoe zo’n mens zich moet voelen als jullie met elkaar praten onder het eten en dat je dan begint te lachen zodat je je verslikt? Ze kan wel denken dat jullie ze bespotten. Denk daar vooral om en probeer zo veel mogelijk engels te leren. (Annie volgde voor vertrek samen met Willie Hoekman op Urk Engelse les bij een onderwijzer van de Mulo)

Ik denk wel eens, het zou toch wel goed geweest zijn als jullie niet in een huis was maar toch een beetje dicht bij elkaar. Dan hoorde je niet zoveel Hollands en leerde je gewoon engels. Het is voor de Directrice ook wat, die moet jullie van alles bij brengen en ze kan het niet.

Fijn dat jullie een dag vrij hadden om met die jongens uit te gaan. Hoewel je ze bijna niet kende waren het toch jongens die je verstaan kon. Als er een op Urk komt zal ik die wel uithoren over alles. Fijn dat die Dominee jullie kwam opzoeken en wat zal hij nu verder doen als hij toch niet met jullie praten kon. Mooi dat de mensen daar zo vriendelijk zijn, dat komt zeker doordat het een dorp is.

Dat je al alleen boodschappen doet, je moet de mensen maar vertrouwen met het geld. Hoe is het nu, krijgen jullie de eerste maand ook al salaris, of niet? Als het zo doorgaat met de eterij dan zullen jullie wel dik worden denk ik. Jullie eet wel vier keer per dag. Hoe laat gaan de kinderen naar bed? Hebben jullie wel goede bedden en dekens , anders zul je wel koud wezen denk ik.

Met de koffers zal het nog wel een week duren. Ik ben van plan om morgen de Directeur op te bellen want ik heb gehoord dat ze een week in Kampen zijn blijven staan dus daar hoor je dan wel nader van. Als jullie nu niet zoveel te doen hebt dan zo nu en dan het een en ander wel een goede beurt kunt geven.

Hoe is jullie kamer, wel aardig of erg koud? (het huis had geen electrische verwarming, alleen een open haard) Mogen jullie zo maar een electrische kachel aanzetten? Hoe is het, wanneer komt de baby? (de vrouw van de kok van het tehuis was in verwachting; ‘moes’zorgde voor een kraamkadootje) Wat doen jullie s avonds? Kun je zelf niet iets voor haar maken? Ik zal ook wel wat haken als ik maar weet wanneer het klaar moet.

Mijndert is ook op Urk , heeft van zijn pokken niet geleden hoor. Heb je de Urker al ontvangen? Mariap zou je vanavond ook schrijven, die was vanmiddag met haar moeder en broer in onze kerk. (Mariap, dochter van dorpsdichteres Mariap van Urk, is een vriendin van Anna. Mariap sr is een vriendin van moeder Lubbetje) We hadden een candidaat die kenden ze zeker. Heb je al bericht van Grietje (dochter van tante Mars Hoekman) gehad die hebben het druk met Loes, die gaan volgende week trouwen. Tante Jannie en oom Hendrik zijn al een week weg. Heb je geen kaart van ze gekregen?

Anna (midden) en Mart plus het personeel met de kinderen

Hoe vindt je deze trui, zal ik hem zo maar doen? Hier een stukje uit dat blad waar die heren voor geweest zijn. Wat sta je daar gek op he? (het gaat om een stukje in het blad van de Directie Wieringermeer en de ex-collega’s van Anna). Die vulpen stuur ik wel met wat anders. Van allen de groeten en een zoen van je moes.